Kontramarsch till damastväven

Man kan väva damast med drälltrissor utan kontramarsch men det måste då vara en bindning med jämt antal skaft som kan väva motsatt. Som grundbindning kan man då använda 4-skaft korskypert eller 6-skaft satin. Om man har en kontramarsch kan man använda 5-skaft satin som grund eller t o m olika bindningar i varpeffekten och i inslagseffekten.

Kontramarscher t Myrehed dragrustningar     In english: Countermarch for Myrehed drawlooms

För att kontramarschen ska passa till dragrustningen är det vissa mått som måste kollas. Här i länken ovanför finns en skiss.

Om du har en lodrät behöver den vändas med långa änden av toppvipporna neråt. Om den är för bred mellan trissorna tar du bara isär den, borrar nya hål och flyttar ihop den.
Absolut nödvändigt för att få skäl vid damastvävning är ju någon form av motvikt som drar tillbaka skaften till neutralläget. Vi använder resårband men har man kontralod eller sandsäckar går ju det också bra. Man kan se på skissen hur snören går från topplattorna, över motviktstrissor och hur resårbanden sen fästs vid E. Snöret där nedanför fäster man t ex i ståltenen som lattorna sitter på.

Om du har en vågrät kontramarsch som är för bred är det lite mer ändringar som måste göras. Toppvipporna kan vara för långa och måste i så fall kapas i bägge ändar och nya hål borras. Sen måste de även flyttas ihop emot mitten av vävstolen. Hör av dig så kan du få några mått att utgå ifrån.
Resårerna för motvikt till vågräta kontramarschen hängs i var sida direkt i skaften.

 

Translate »