Lägg kontramarschbryggan ovanpå vävstolen alldeles bakom vaggorna till slagbommen. Sätt i låssprint i kontramarschen. Häng upp skaften med skafthållarna så högt att varpen ligger mitt i solvögat. Mät och kolla så att det blir lika på bägge sidor. Se till att alla snören är sträckta och att varpen inte sjunker när du tar bort skafthållarna. Sätt på skafthållarna tillbaka.

Sätt kortlattor på plats och häng upp dom från skaften vågrätt eller luta dom lite uppåt. Kortlattorna SÄNKER varpen i skälet.

Sätt långlattorna på plats under de korta lattorna, vågrätt eller luta en aning uppåt. Hängs upp i långa snören från bryggan. Till den lodräta på utsidan ena gaveln och till den vågräta med snöret i mitten av varpen. Långlattorna HÖJER varpen i skälet.

Sätt i trampsnören för vävnotans fyllda rutor i kortlattorna. Sätt snörena med en vinkelsprint upptill i lattan och lämna ungefär tre hål tomma först med sprinten i det fjärde. På bilden till höger använder jag svarta snören för uppknytningsschemats svarta rutor och vita snören för de vita rutorna. (Svarta snören och låsband kan beställas hos oss)

   

Sätt trampsnören i långlattorna på samma sätt men nu i vävnotans alla vita rutor.

Därefter ska tramporna knytas upp.
Häng inte upp tramporna för högt. De kan då låsa för långlattorna när de vickar upp och ner.

   

Jag använder buntband av största storleken 7,6 x 380 mm. (Finns bl a på Biltema) eller kan beställas här (låsband). Dra ner första snöret från främsta lattan genom trampan. Mät av med tumnageln på vilken höjd du vill ha trampan. Stick in buntbandet framifrån i närmaste hål. Dra sen ner alla snören som ska till den trampan, måtta med tumnageln, välj hål och trä på samma buntband. På bilden är en tuskaftuppknytning med totalt fyra snören som ska ner i varje trampa. De som kommer uppifrån de korta lattorna lägger du antingen framför eller bakom den nedre lattan. Spelar ingen roll vilket men var konsekvent. Annars låser de sig.
Tänk på att trampan sitter fast i bakkant och när du trampar dras snöret längst fram ner mer än snöret längst bak ifall alla snören är lika långa. Om du har många skaft ska därför snörena från lattorna längst bak vara kortare. Till 10 skaft trär du i stegvis t o m 4 hål längre upp på snöret längst bak.
Ofta måste man sen justera skälet lite, särskilt om man har många skaft. Trampa ner sakta på första trampan, kika in i skälet från sidan och se vad som händer. Går de skaften ner ordentligt som ska ner? Går de skaften upp som ska upp ordentligt. Du justerar enkelt med sprintarna i respektive latta. (Inte under trampan) De korta för sänkningen och de långa för höjningen. Ta trampa för trampa och ge inte upp förrän skälet är bra.
Ibland är långlattorna för lätta och vill inte balansera av sig själv. Jag har löst det genom att dra vanliga resårband runt ytteränden av lattan och ner till sidan av vävstolen. Det hjälper också lattorna att styras så de inte korsas eller lägger sig ovanpå varandra.