Vad är damast?  Damast är en teknik där mönstret kommer fram genom att växla mellan varpeffekt och inslagseffekt. I en dräll kan man väva rutor, två olika. Damast är samma sak fast med många fler mönstringsmöjligheter. Mönstret lyfts upp i stygn, grupper om 4-6 trådar och blir alltså smårutigt om man tittar noga.

Vilken utrustning behöver jag?  För att väva damast behöver man komplettera vävstolen med dragrustning eller en harnesk. Det är en brygga som man lägger ovanpå vävstolen. Ofta behöver man också en förlängning.

Vad är skillnaden mellan dragrustning och harnesk?   Med dragrustningen lyfter man ett helt skaft. Då kommer flera stygn att lyftas samtidigt och mönstret upprepas över hela bredden. Med en harnesk lyfts varje stygn individuellt och man kan väva mönster helt fritt. Vilken utrustning som passar för vem vet man kanske inte förrän man har provat. Generellt går det fortare att väva med draget och harnesk är långsammare.

Behövs förlängning på vävstolen?  Det är lättare att få till ett bra skäl om vävstolen är förlängd. Om man har vävt mycket, inte har så många mönsterskaft och är van kan man klara sig med kortare. Till dragrustningen rekommenderas förlängning. Det finns en kombination drag/harnesk och till den måste det finnas en fullhög förlängning.

Vilken bredd på vävstol är lämplig?  Ofta väver man ju inte så brett. Den där stora linneduken man drömmer om kanske aldrig blir av… Med en vävstol som är 100-120 cm kommer man ganska långt. Fördelen med att bygga ut en smalare vävstol är att allt tillsammans inte blir jättestort.

Kan jag bygga ut min vävstol oavsett fabrikat?  En Glimåkra är lättast att bygga på. Dragrustningen läggs löst ovanpå och passar på de flesta modeller som har hängande slagbom. Förlängningen däremot, den måste passa. Till Glimåkra passar den direkt. Om du har något annat märke på din vävstol så hör du av dig.